Toxoplasmoza

In 9 noiembrie, sambata, am fost contactata telefonic de la clinica Ecoparadiagnostic din Bucuresti unde aveam programare in 18 noiembrie, daca as putea merge mai devreme la consult si anume in 11 noiembrie (mai devreme cu o saptamana) pentru ca se eliberase un loc. Bucuroasa am acceptat pentru ca vroiam sa aflu o parere indreptatita cat de repede.

Ieri am plecat spre Bucuresti, am ajuns la clinica cu o jumatate de ora mai devreme si la 18:30, fara sa asteptam mai deloc, am facut cunostinta cu doamna doctor Carmen Cretu, de care am aflat ca ar fi cea mai buna in domeniul acesta, in special in toxoplasmoza in sarcina. E o doamna minunata care ne-a explicat foarte clar ce inseamna toxoplasmoza luata in sarcina. Nu a parut socata de analizele facute la Sibiu, probabil este obisnuita cu fel si fel de cazuri. Statistic a spus ca ar fi 4-5 cazuri congenitale pe an, lucru care suna bine. M-a consultat cu stetoscop si mi-a cautat ganglioni peste tot (inghinal, axila, cervical) insa nimic. Probabil ca sunt un caz asimptomatic.

Mi-a prescris Rovamicina 3 tablete pe zi, cate una la 8 ore si in paralel asteptam rezultatele unor analize pe care le-am facut acolo:

– Ac anti- Toxoplasma gondii IgE

– Ac anti- Toxoplasma gondii IgA

– ADN Toxoplasma gondii.

Ca pret orientativ pentru cele interesate aceste analize au fost 396 lei, la are se adauga consult 140 lei si control 60 lei.

Astept acum cu nerabdare rezultatele care speram toti sa fie NEGATIVE!!!.

Mi-am dat seama ca de fapt toata sarcina este o asteptare continua, o perioada de emotii de la un consult la altul, de la o recoltare de sange si pana la aflarea rezultatelor. Sunt emorii comparabile cu cele de la un examen: inima imi bate tare si imi vine sa ma rog in continuu….pentru ca am senzatia ca divinitatea are ultimul cuvant.

CA SFAT PENTRU TOATA FETELE CARE VOR SA RAMANA INSARCINATE!!! Recomand din inima, chiar daca nu toata lumea isi permite, sa va faceti inainte de a ramane insarcinate anumite analize. Ma refer la complexul de analize TORCH si chiar si analizele genetice (cele pentru trombofilie). Eu daca stiam din timp de anumite probleme pe care le am poate nu pierdeam prima sarcina, si daca imi faceam toxoplasmoza inainte de aceasta a doua sarcina nu ajungeam unde am ajuns acum. Mai bine sa previ decat sa tratezi. Si mai bine sa inveti din greselile altora pentru ca de multe ori greselile costa.

Citez dintr-un pasaj gasit pe site-ul clinicii Synevo: ***Infectia fetala in cursul primului trimestru de sarcina se produce mai rar, dar se asociaza cu un risc mai mare de avort spontan si aparitie a anomaliilor fetale. Infectia contractata intr-o perioada avansata a sarcinii este mai frecvent transmisa la fat, dar prezinta un risc mai mic de a induce anomalii  fetale. Cel mai mare risc de boala congenitala severa apare cand infectia este dobandita in saptamanile 10-24 de sarcina, iar cel mai mare risc de transmitere verticala se produce in cursul saptamanilor 26-40. Infectia primara a mamei imediat inaintea conceptiei sau in primele 10 saptamani de sarcina are o rata de transmitere verticala de 2%, dar peste 80% dintre fetusii infectati vor dezvolta o boala severa cu microftalmie, corioretinita, hidrocefalie si  calcificari intracraniene. Intre saptamanile 24 si  30 prevalenta infectiei severe scade de la 80 la 20%, iar dupa saptamana 30 se reduce la 6%, desi peste 80% dintre gravidele care prezinta infectie primara in aceasta perioada vor transmite infectia fatului. Efectuarea testului PCR din lichid amniotic reprezinta cea mai buna metoda de diagnostic a infectiei fetale1. Astfel, la gravidele care prezinta seroconversie in cursul sarcinii studiile au indicat o  sensibilitate de 83-97.5% si o specificitate de 100% in detectarea infectiei fetale. Amniocenteza va fi evitata la mamele HIV pozitive datorita riscului de transmitere a virusului la fat. La nou-nascutul cu suspiciune de toxoplasmoza congenitala se pot recolta probe de lichid cefalorahidian, urina sau sange periferic in vederea diagnosticului molecular***

E adevarat ca in trecut, cand mamele noastre ne aveau pe noi in burtica nu se faceau atatea analize pentru ca nu se stia de ele, si totusi sa nasteau copii cu probleme si nu se cunosteau cauzele. Mai bine sa profitam de stiinta care a evoluat si care ne poate lamuri mai mult referitor la probleme care pot aparea la un viitor copil.  Pana la urma asta ne dorim: SA NASTEM COPII SANATOSI!!!

P.S.: Azi am fost si la hematolog pentru reteta de Clexane a carei doza a fost crescuta la 0,4 unitati. S-a uitat si ea peste analizele de toxoplasmoza si a zis ca indicele de aviditate (0.079) nici nu e chiar atat de mic. Am plecat de la ea chiar incantata de ceea ce mi-a spus.

Leave a comment